Att tänka på

En del kattägare tar katten med sig när de reser på semester men katter är i högre grad än andra varelser bundna vid sin invanda omgivning och reagerar i allmänhet mycket negativt om man flyttar dem. Ta därför inte katten med dig när du reser såvida du inte är absolut säker på att den lätt anpassar sig till en ny, kanske helt främmande milj.

Kattvakt (CityCat)
Vi på CityCat anser att det bästa för dig och din katt är om du kan ordna med passning i hemmet. Någon som kan komma och sköta om den ett par gånger om dagen vare sig om du är borta en kortare eller längre tid. 

Om du bestämmer dig för att ta med katten
Ge inte katten mat strax innan du ska ta med den ut på resa. Katter är oftast dåliga resenärer eftersom de lätt blir åksjuka.Ta med kattens filt och älsklingsleksak så han känner sig lite mer som hemma. Placera om möjligt matskål och kattlåda så de motsvarar de platser katten tidigare varit van vid. Bjud på något du vet katten är speciellt förtjust i men bli inte ängslig om han inte rör maten varken första eller andra dagen.En del kattägare tar med lite förorenad kattsand till kattlådan i det nya stället. Det fungerar oftast bra eftersom det ger katten en välkänd lukt i en ny okänd omgivning.

Pensionat
Om du funderar på kattpensionat när du ska resa bort bör du boka plats för katten i god tid. Bra kattpensionat har oftast sommar och helger fullbokade långt i förväg. Kontakta en kattklubb, de brukar kunna ge anvisning på välrenommerade kattpensionat som har en hög standard både ifråga om inkvartering och katternas skötsel. Vänder du dig till ett mindre välkänt ställe bör du själv först göra ett besök för att förvissa dig om att din katt kommer att bli väl omhändertagen. 
På din “Inspektionsrunda” i kattpensionatet bör du förvissa dig om att det är rent och välhållet och framför allt luktfritt. Katterna ska naturligtvis vara inhysta var och en för sig, helst på betryggande avstånd från varandra så de inte kan utsätta varandra för infektioner.Kattpensionatets ägare ska visa sig intresserad av sina inackorderingar och de i sin tur verka nöjda. Kattens inhägnad bör vara försedd med en inre och en yttre dörr eftersom de flesta katter i den här situationen är specialister på att smita ut.Kom ihåg att om du vill inackordera en katt på ett kattpensionat måste den vara vaccinerad!